Sante Plus Tirana
Dërguar nga:

Ozoni në kosmetologji

Shumë probleme kozmetike (aknet, rrudhat, celuliti, dhjamosja, alergjia, rënia e flokëve) reflektojnë gjendjen e brendshme të organizmit, prandaj duhen trajtuar nga jashtë (me aplikime lokale) dhe nga brenda (aplikime sistemike). Kjo mund të arrihet me sukses me ozon falë efekteve të tij: detoksikues, antimikrobial, antiviral dhe imunorregullues.

Ozon-terapia është unike në ruajtjen dhe rivendosjen e shëndetit dhe bukurisë natyrale të lëkurës. Ajo nuk maskon defektet e lëkurës, por normalizon funksionet dhe punën e saj.

Procesi i plakjes në nivel të epidermës induktohet nga frenimi i ndarjes qelizore, ulja e elasticitetit, rritja e shtresës keratinoze dhe deformimit rezidual të epidermës me shfaqje të "këmbës së sorrës".

Lëkura funksionon sic duhet dhe duket e re vetëm nëqoftëse ka ushqyerje dhe ndarje adekuate të qelizave të epidermës. Ushqyerja natyrale e qelizës realizohet me ndihmën e likidit indor, limfës dhe plazmës së gjakut. Eficienca e këtij procesi ulet në mënyrë të konsiderueshme nën ndikimin e faktorëve negativë të ambientit.

Plakja në nivelin e dermës vjen nga ndryshimet strukturore të fibrave kolagenoze dhe elastike. Gjatë ekspozimit të kolagenit ndaj radikaleve të lira ndodh një "bashkë-pleksje" e kolagenit, kështu që kolagenaza nuk mund ta kryejë funksionin e saj normal që është degradimi i kolagenit. Për pasojë akumulohen fibrat kolagenoze të modifikuara dhe ulet aftësia ujë-mbajtëse e dermës. Kjo con në crregullim funksional të hyaluronidazës, një enzimë specifike me ndikim në acidin hyaluronik dhe penetrimin e lëkurës.

Si pasojë e plakjes ulet aktiviteti i disa enzimave kyce të respiracionit cka con në deficit energjitik të qelizave. Kjo frenon rigjenerimin e qelizave epidermale, raskapit dhe fragme-nton fibrat elastike dhe si rezultat i të gjitha këtyre proceseve formohen rrudhat.

Plakja e lëkurës mund të frenohet dhe struktura e saj mund të rivendoset duke neutrali-zuar proceset e mësipërme patologjike. Ekzaktësisht ky është dhe targeti i ozon-terapisë.

Për trajtimin e "problemit" kutan dhe të rrudhave rekomandohen aplikimet lokale (injekti-met subkutane, vaji i ozonuar) dhe sistemike të ozonit (fiziologjiku i ozonuar, autohemo-terapia madhore dhe minore, insuflimi rektal). Përqasja dhe metodat janë individuale për cdo pacient.

Ozoni i dhënë subkutan aktivizon proceset metabolike në qelizat makroergjike, norma-lizon transportin aktiv të membranës, vetitë penetruese, deformuese dhe elektrike të saj. Njëkohësisht optimizohet furnizimi me oksigjen i indeve (në prani të ozonit eritrocitet transportojnë 10 herë më shumë oksigjen drejt indeve) dhe rritet përdorimi i tij nga qelizat (aktivizohet glikoliza aerobe, cikli i Krebsit, b-oxidimi i acideve yndyrore).

Gjithashtu ozon-terapia stopon "stresin oxidativ", aktivizon sistemin antioksidant dhe neutralizon efektet shkatëruese të radikaleve të lira. Kjo con në stimulim të sintezës proteinike (përfshirë kolagenin dhe elastinën), rritje të potencialeve rigjeneruese dhe ujëmbajtëse të lëkurës. Si rezultat ndodh sheshimi i rrudhave dhe zhdukja e pamjes "këmbë-sorrë".

Ndryshimi thelbësor midis ozon-terapisë dhe procedurave të tjera kosmetike është se ajo vepron nga jashtë dhe nga brenda organizmit duke dhënë një pastrim, sanacion dhe tonizim të përgjithshëm (dhe jo vetëm një efekt kosmetik të përkohshëm). Ozon-terapia është një mjet revolucionar kundër plakjes që lejon të rivendoset funksioni barierë, imun, ujë-mbajtës, reparativ dhe separativ i lëkurës dhe të përmirësohet struktura e saj.

Për pastrimin e organizmit, eliminimin e ushqimeve të forta dhe toksinave, të cilat luajnë një rol negativ në lëkurë rekomandohet insuflimi rectal me ozon. Ai krijon kushte për rigjenerimin e florës intestinale “të shëndetshme”, prandaj është i dobishëm për të gjithë organizmin.


Fig. 1 Rrudhat dhe telangiectazia para dhe pas trajtimit me ozon

Për korrigjimin e shenjave të vyshkjes kutane pas moshës 35 vjecare mjaft të dobishme janë kurset ripërtëritëse të ozone-terapisë në formën e injektimeve subkutane në vendet e rrudhave dhe atje ku manifestohet vyshkja e lëkurës (ballë, mjekër, faqe, qafë). Pas procedurës rekomandohet masazh manual i zonës së injektuar për të përhapur ozonin në mënyrë të njëtrajtshme.

Efekti pozitiv i ozonit duket pas 3-4 procedurash: sheshim i rrudhave të vogla, shtim i turgorit të lëkurës, pakësim i pastozitetit të fytyrës, përmirësim i kolorit të fytyrës, shfaqje e shkëlqimit. Pacienti raporton një ulje të tharjes kutane, zhdukje të ndjesisë së shtrëngimit të lëkurës, madje edhe pas larjes. Si pacienti dhe doktori vërejnë një efekt lifting në zonat submaxilare, të faqeve dhe të mjekrës. Dhe cka është më e rëndësishmja ka një përmirë-sim të gjendjes së përgjithshme.

Përdorimi i ozonit në trajtimin e telangiectazisë (spider veins) mund të arrijë rezultate mahnitëse. Shumica e metodave tradicionale kanë një sërë efektesh anësore të padëshirueshme si dhimbje, mundësi djegieje gjatë futjes së ilacit në vazat e dëmtuara, cka mund të shkaktojë njolla të errëta dhe cikatrice. Kur injektojmë në enën e gjakut përzierjen ozon-oksigjen kemi zhdukje komplete të telangiectazisë, pa dhimbje dhe me mundësi shumë të ulët për t’u përsëritur në të njëjtin vend. Në ditët tona kjo metodë po konkuron seriozisht metodat e trajtimit me laser.

Acnet.

Ozone-terapia në formën e injeksioneve të ozonit në zonat e inflamuara (infiltrate pustula). Thellësia dhe numri i injeksioneve nën një vatër varet nga madhësia e elementit.

Një kurs trajtimi mesatarisht ka 5-6 procedura me interval 5 ditor. Të gjithë pacientët e shfaqin përmirësimin klinik qysh pas procedurës së parë. Kjo duket në zbutjen e infiltratit, uljen e edemës, exudatit, hyperemisë, dhimbjes. Koha e trajtimit shkurtohet me 2-3 herë në krahasim me metodat tradicionale. Nuk ka efekte anësore, as komplikacione. Në rastet e avancuara dhe difuze një ndihmë të madhe jep dhe autohemoterapia minore nëpërmjet rrijes së imunitetit.

Pas futjes në praktikën e gjërë të metodave të kirurgjisë plastike (peeling i thellë kimik, lëmim mekanik ose me laser i lëkurës, plastikë e kontureve me injeksione) po bëhen problem serioz cikatricet hypertrofike. Injeksionet e ozonit përreth cikatrices induktojnë zhdukjen e ndjesisë së shtrëngimit kutan, kufizimin dhe zbutjen e cikatrices dhe rezor-bimin e mëtejshëm të saj. Si rezultat i kësaj ndodh një sheshim i dukshëm i sipërfaqes dhe rivendosje e elasticitetit indor.

Celuliti ose panniculopathia edemato-fibrosclerotike është një problem ekskluziv i femrave dhe paraqet një gjendje patologjike të qelizave dhjamore (adipocyteve). Shkaqe dhe faktorë risku janë ato gjenetike, familjare, periudha e pubertetit, shtatzanisë, crregulli-met hormonale, marja e kontraceptivëve, mosha dhe mënyra e jetesës.

Sipas burimeve të ndryshme, 80-95% e grave vuajnë nga celuliti. Zonat e prekura janë vithet dhe kofshët, më rrallë shpina dhe krahët. Stadi fillestar i celulitit karakterizohet nga crregullime mikrocirkulatore, edema, stanjacioni i likideve në indin subkutan. Kështu forma edematoze e celulitit progreson mëtej dhe transformohet në formë fibrosklerotike.

Fig. 2. Lëkura normale

1 - epiderma dhe derma;
2 – indi dhjamor hypodermik;
3 – shtresa e dytë dhe e tretë e dhjamit;
4 – muskuli
Fig. 3. Lëkura me celulit

Indi dhjamor luan funksionin e një depo energjitike në organizëm. Cdo qelizë dhjamore rrethohet nga një rrjet kapilar, kështu që është në kontakt të ngushtë dhe të vazhdushëm me gjakun. Në kushte normale adipocitet marrin nëpërmjet gjakut oksigjenin dhe lëndët ushqyese dhe lëshojnë në të produktet e katabolizmit.

Një crregullim i këtij mekanizmi con në zhvillim të hipoksisë lokale, toksikozës, acido- zës dhe së fundi të celulitit. Në kushtet e hipoksisë në ambient acidik rritet indi lidhor që rrethon qelizat dhjamore dhe formon nyjet e vogla të celulitit (micronodulat). Qelizat dhja-more degjenerojnë, bëhen grupe dhe formojnë në indin lidhor konglomerate të mëdha (macronodulat) që bllokojnë qarkullimin e gjakut dhe limfës dhe kjo con në kalcifikim të qelizave dhjamore.

Celuliti karakterizohet nga zhvillimi i mikro-angiopative dhe crregulli-meve të strukturave limfatike. Në stadet fillestare efekti kozmetik i lëkurës shfaqet në formën e së ashtuquajturës "lëkurë portokalli". Me progresimin e mëtejshëm ajo transformohet në "vile rrushi".

Kështu që mekanizmi kryesor i zhvillimit të celulitit është crregullimi i mikro-qarkullimit që con në edemë, e cila nga ana e saj agravon hemodinamikën dhe kështu mbyllet circulus vitiosus.

Trajtimi i celulitit.

Deri para pak kohësh nuk ka patur shumë metoda për trajtimin e këtij problemi kozmetik. Masazhi anticelulit sjell një përmirësim të lehtë të përkohshëm. Dieta me pak kalori duket totalisht joefektive, bile edhe një rënie e madhe në peshë nuk e pakëson dhjamin nga zonat problematike.

Programi i terapisë së celulitit kombinon ozon-terapinë lokale (injeksionet subkutane të ozonit, masazhi, lyerja me vaj ulliri të ozonuar) me ozone-terapinë sistemike (fiziologjiku i ozonuar, insuflimi rectal, autohemoterapia madhore); ai jep rezultate të dukshme dhe të qëndrushme.

Ozoni subkutan:

 1. përmirëson mikroqarkullimin në lëkurë dhe indin dhjamor subkutan;
 2. nxit transformimin e yndyrnave të qëndrushme në yndyrna më pak të qëndrushme, duke lehtësuar kështu djegien e tyre.
 3. falë vetive fibrinolytike kontribuon në zbërthimin e membranave fibroze që rrethojnë qelizat dhjamore
 4. aktivizon reaksionet oksigjen-dependente dhe cliron oksigjenin drejt indeve përreth.

Ozoni sistemik:

 1. rivendos mjedisin hormonal
 2. rregullon metabolizmin e proteinave, yndyrnave dhe karbohidrateve
 3. largon shpejt pasojat e stresit dhe lodhjes kronike
 4. balancon proceset e eksitimit dhe frenimit të sistemit nervor
 5. rrit furnizimin me oksigjen të të gjithë organizmit.
 6. lehtëson eliminimin e shpejtë të yndyrnave nga stomaku, vecanërisht nga pjesa e poshtme e tij. Kjo nuk mund të arrihet përmes metodave tradicionale të korrigjimit, dietës apo dobësimit të përgjithshëm.

Më racionale do ishte që trajtimi i celulitit të fillojë në stadet e hershme kur ai është vetëm një problem estetik. Në këtë rast ozoni mund të përdoret si monoterapi dhe duhen vetëm disa procedura në formën e injeksioneve subkutane për të arritur një efekt të mirë kozmetik. Variantet e trajtimit duhen përcaktuar individualisht në varësi të stadit dhe formës së celulitit, madhësisë së sipërfaqes së prekur, moshës, patologjisë shoqëruese, vecorive individuale të organizmit (ndjeshmëria ndaj dhimbjes etj.)

Kursi i zakonshëm i trajtimit:

Përmbledh 10-20 seanca me frekuencë 1-3 herë në javë.
Rezultatet pozitive të trajtimit duken pas 3-5 seancash:

 • lehtësim në anësitë e poshtme
 • pakësim i edemës dhe pastozitetit
 • reduktim ose zhdukje komplete e "lëkurës së portokallit"
 • ulje e volumit të indit subkutan.
 • lëkura nuk varet (sic ndodh pas dobësimit të zakonshëm), përkundrazi ajo bëhet më elastike.
 • normalizim i strukturës së indit lidhor si pasojë e efektit fibrinolitik të ozonit.
 • pakësim i nivelit të adipociteve hypertrofike në indin subkutan.

Nëpërmjet ozon-terapisë arrihet një ulje e shpejtë e shtresave dhjamore, indet dhjamore bëhen më të trasha dhe kompakte. Rezultate të mira gjithashtu mund të arrihen në formi-min e kontureve të trupit (modelimi jo-kirurgjikal i formës, liposuction jo-kirurgjikal): korri-gjim i dopiomjekrës, fytyrës ovale, formave të cicave, të kofshëve dhe vitheve.

Si rregull, celuliti nuk është një patologji e pavarur, por manifeston intoksikim të organi-zmit në sfondin e sëmundjes bazë. Kështu që pa hequr shkakun, është e pamundur të kurohet pasoja. Ozoni me anë të një efekti kompleks vepron në nivelin molekular, celular, sistemik dhe trajton si sëmundjen bazë ashtu dhe pasojën e saj dmth. celulitin.

A) në fillim B) pas 8 seancash C) pas 15 seancash

T1-weighted axial MRI tek një paciente 26 vjec me celulit tregon uljen e shtresës dhjamore subkutane (Garofalo et al .,2002)

Ky artikull është dërguar nga:
Ky artikull është lexuar 817 herë.
Sante Plus Tirana
Artikuj të rinj
Mjekët e shtuar së fundmi
Mjeket sipas specialitetit
Komentet e fundit
Sondazh

A mendoni se mjeket ne Shqiperi jane te kualifikuar aq sa duhet?

Dergo voten