Sante Plus Tirana
Dërguar nga:

POLIPI ENDOMETRIAL DHE CERVIKAL

1 - POLIPI ENDOMETRIAL
Te pergjithshme

Polipi endometrial eshte nje nga shkaqet me te shpeshte te hemoragjise genitale anormale ne grate ne pre dhe postmenopauze.

Pjesa me e madhe e tyre jane me natyre beninje por dhe malinjiteti mund te ndodh.

Prevalenca varion nga 10-40% ne grate me hemoragji dhe ne 12% ne ekzaminimin rutine dhe format asimptomatike.

Malinjiteti varion nga 0.8% - 8%.

Studimet kane treguar nje rritje te prevalences se polipeve premalinje dhe malinje ne grate mbi 60 vjec, postmenopauzale dhe qe kane faktore te riskut si : obeziteti, hipertensioni, diabeti mellitus dhe mjekimi me tamoksifen.

Perqindja e zbulimit eshte rritur nga rritja e perdorimit te ekografise, histeroskopise, histerosalpingografise.

Histopatologjia

Polipi endometrial eshte nje rritje hiperplazike e lokalizuar e gjendrave dhe e stromes endometriale me nje strukture vaskulare qe ne formen e nje pedunkuli fiksohet ne siperfaqen e endometrit. Permbajne sasi te variueshme strome,vazash gjaku mbuluar nga nje epitel shumeshtresor. Vazat me shpesh takohen ne polipet e medha. Ndonjehere jane prezent dhe muskujt e lemuar.

Varion ne diameter nga disa mm deri ne disa cm.

Zhvillohen kudo ne kavitetin uterin.

Variojne ne numer nga nje ne disa te tille.

Mund te jene te pedunkuluar ose te sheshte. Polipet e pedunkuluar mund te dalin deri ne vagine nepermjet cerviksit.

Patogjeneza

Kemi disa mekanizma molekular qe luajne nje rol te rendesishem ne zhvillimin e polipeve endometriale.

 1. hiperplazi endometriale monoklonale
 2. mbishprehja e aromatazes endometriale
 3. mutacione genetike
Simptomat
 • Asimptomatike
 • Hemoragji e crregullt
 • Hemoragji intermestruale
 • Menorragji
 • Hemoragji postmenopauzale
 • Dismenorre ( polipi del nga cerviksi )
Shkaku

Shkaku eshte i panjohur, megjithate kemi nje rritje te pergjigjes ndaj estrogeneve qarkulluese. Gjate nje cikli mestrual, niveli i rritur i estrogeneve favorizon nje rritje te endometrit mbi nivelin normal duke cuar ne formimin e polipit.

Faktoret e riskut
 1. Obeziteti
 2. Hipertensioni
 3. Histori e meparshme per polip cervikal
 4. DIU me levonorgestrel
 5. Mjekimi me tamoksifen
 6. Hormonoterapi
Diagnoza
 1. Ekografi transabdominale dhe transvaginale
 2. Dilatimi dhe kyretimi
 3. Histeroskopia eshte nje nga ekzaminimet standarte qe sherben per vleresimin dhe rezerkimin e polipit endometrial. Ajo lejon zhvendosjen komplete te lezionit dhe biopsine e zonave te dyshuara ne endometrin fqinj.
Prognoza
 • Pjesa me e madhe e polipeve endometriale jane me natyre beninje dhe pak prej tyre jane me natyre malinje.
 • Rritin rrezikun per missed abort ne grate me IVF.
 • Polipet e vegjel regredojne ne menyre spontane.
 • Kane rekurenca te shpeshta.
 • Nese polipet vendosen prane tubave te fallopit,cojne ne veshtiresi per nje shtatzani.
Trajtimi
 1. Kyretim me ose pa histeroskopi
  Fillimisht perdoret forcepsi per shkeputjen e polipit dhe pastaj behet kyretim i kavitetit uterin ne menyre qe te bejne nje pastrim te plote te tij.
 2. Histeroskopi
  Nje nga ekzaminimet me te rendesishme qe na jep mundesi te behet nje kontroll i plote i te gjithe kavitetit uterin dhe me pas te behet rezerkimi i polipit dhe i pedunkulit te tij.Materiali i hequr cohet per biopsi.Nese dyshohet per malinjitet merret materiali nga zonat e dyshuara me histeroskop dhe behet vleresimi histopatologjik i tij.
POLIPI CERVIKAL
Te pergjithshme
 1. Polipi cervikal eshte nje tumor beninj qe rritet ne siperfaqen e kanalit cervikal, eshte nje rritje e lemuar, me ngjyre te kuqe dhe ne forme gishti.
 2. Jane me te shpeshte ne premenopauze dhe ne postmenopauze.
 3. Rreth 99% e tyre jane me natyre beninje dhe 1% e tyre me natyre malinje.
 4. Takohen me shpesh ne mosha mbi 20 vjec dhe ne gra qe kane patur shume shtatzani.
Shkaku

Shkaku eshte i panjohur,mgjth shpesh shoqerohet me nje inflamacion te cerviksit dhe nje pergjigje jonormale ndaj niveleve te rritura te estrogeneve qarkulluese. Gjate jetes ndodhin variacione natyrale te estrogeneve, vecanerisht gjate shtatzanise, ciklit mestrual ose ne muajt e pare pas menopauzes. Psh gjate shtatzanise nivelet e estrogeneve mund te arrijne deri ne 100-fish te vlerave normale.

Inflamacione kronike (shkaqet me te shpeshta jane : infeksione bakteriale,HPV,herpes)

Kongjestion i vazave te gjakut ne kanalin cervikal.

Klasifikimi
 1. Polip endocervikal (me shpesh ne gra premenopauzale, polipi zhvillohet brenda kanalit cervikal)
 2. Polip ekzocervikal (me shpesh ne gra postmenopauzale,polipi zhvillohet jashte kanalit cervikal)
Simptomat
 1. Asimptomatike
 2. Hemoragji intermestruale
 3. Menorragji
 4. Hemoragji postmenopauzale
 5. Leukorre
 6. Rrjedhje e shtuar vaginale me ngjyre te verdhe ose mukus i bardhe
 7. Hemoragji pas kontaktit

Disa nga shenjat e mesiperme mund te jene edhe shenja te nje kanceri cervikal. Ne raste te rralla polipi mund te jete shenja fillestare e nje gjendje prekancerogjene e kanalit cervikal. Duhet te behet heqja dhe vleresimi histopatologjik i polipit per te perjashtuar gjendje te tilla.

Diagnoza
 • Vendoset gjate nje ekzaminimi vaginal rutine ose per hemoragji.
 • Pap test
 • Biopsi cervikale
Trajtimi
 • Heqja e polipit realizohet me forceps dhe heqja e bazes se polipit realizohet me lazer ose kauterizim.
 • Nese ndodh infektimi behet dhe trajtimi me antibiotik
 • Gjate dhe pas procedures per te qetesuar diskomfortin ose kramptet perdoret acetaminofen ose ibuprofen.
 • Heqja e polipit eshte nje procedure e thjeshte qe realizohet ne menyre ambulatore, e sigurt dhe joinvazive.Eshte e nevojshme qe te behet ekzaminime pelvike dhe Pap test i rregullt ne menyre qe te vleresohet mundesia e riformimit te polipit dhe gjendjeve jonormale qelizore cervikale.
Ky artikull është dërguar nga:
Ky artikull është lexuar 447 herë.
Sante Plus Tirana
Artikuj të rinj
Mjekët e shtuar së fundmi
Mjeket sipas specialitetit
Komentet e fundit
Sondazh

A mendoni se mjeket ne Shqiperi jane te kualifikuar aq sa duhet?

Dergo voten