Sante Plus Tirana
Dërguar nga:

Dhimbja e thembres

Fashiti Plantar dhe Spina Kalkaneare apo Epikalkaneusi

Fashiti i shputës është shkaku më i zakonshëm i dhimbjeve në pjesën e poshtme të thembres. Rreth 2 milionë pacientë janë trajtuar për këtë gjendje çdo vit.

Fashiti i shputës ndodh kur banda e fortë e indeve që mbështet harkun e këmbë tuaj irritohet dhe inflamohet.

Anatomia

Fascia plantare pra banda e shputes eshte nje ligament i gjate i hollë që shtrihet direkt nën lëkurë në pjesën e poshtme të këmbës suaj. Ajo lidh thembren me frontin e këmbës tuaj, dhe mbështet harkun e këmbës tuaj.

Shkaqet

Fascia e shputes është projektuar për të absorbuar streset e larta dhe tendosjet kur ne ecim. Por, ndonjëherë, presioni shume i larte demton ose gris kete fascie. Përgjigja e natyrshme e trupit ndaj lëndimit është inflamacioni, i cili rezulton në dhimbje ne thember dhe ngurtësim te fascies se shputës.

Faktoret e rrezikut

Në shumicën e rasteve, fasciitis i shputës zhvillohet pa një arsye të veçantë, të identifikueshme. Megjithatë ka shumë faktorë që mund të ju bëjnë më të prirur për gjendjen:

 • Muskujt me te tendosur, shtrenguar te pulpes e bëjnë me të vështirë për të përkulur- flektuar këmbën tuaj dhe per të sjellë gishtërinjtë tuaj drejt kecinjeve tuaj
 • Obeziteti
 • Harku shumë i lartë
 • Aktiviteti i perseritur perplasjeje, ngjeshjeje -impakti (Te vrapuarit)
 • Veprimtaria e re apo rritje te aktivitetit
Heel Spurs – Epikalkaneus - Spina kalkaneare

Edhe pse shumë njerëz me fasciit te shputës kanë epikalkaneus, spina kalkaneare nuk eshte domosdoshmerisht shkaku i dhimbjes ne fasciitin plantar. Një ne 10 njerëz ka epikalkaneus , po nje ne 20 (5%) persona qe ka epikalkaneus ka dhimbje ne shpute. Sepse spina kalkaneare nuk eshte shkaku i fascitit plantar, per pasoje dhimbja mund te trajtohet pa e hequr spinen kalkaneare.


Epikalkaneusi nuk e shkakton dhimbjen e thembres nga fasciti plantar

Simptomat

Simptomat më të zakonshme të fasciitit te shputës përfshijnë:

 • Dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës pranë thembres
 • Dhimbje me hapat e para pas cuarjes nga shtrati në mëngjes, ose pas një periudhe të gjatë pushimi, të tille si pas një udhëtim të gjatëme makinë.Dhimbje qetesohet pas pak minutash ecjeje.
 • Dhimbje e madhe pas (jo gjatë) ushtrimeve apo aktiviteteve.
Ekzaminimi nga Doktori

Pasi ju përshkruani simptomet tuaja dhe diskutoni shqetësimet tuaja, mjeku juaj do të ekzaminoje këmbën tuaj. Mjeku juaj do të shikoje për këto shenja:

 • Një hark të lartë
 • Një zonë me ndjeshmeri maksimale në pjesën e poshtme të këmbës suaj- shpute pikerisht në frontin e kockes se thembres tuaj
 • Dhimbje që perkeqsohet kur ju përkulni, perthyeni ,flektoni këmbën tuaj dhe mjeku shtyn , ushtron presion ne fascien plantare . Dhimbje përmirësohet kur ju shtyni poshtë gishtërinjtë tuaj.
Testet

Mjeku juaj mund të referoje per teste imazherike për tu siguruar qe dhimbja juaj ne thember eshte e shkaktuar nga fasciitis i shputës dhe jo nga një problem tjetër.

Radiografia X-ray jap imazhe të qarta të eshtrave. Ato janë të dobishme për te përjashtuar shkaqet e tjera të dhimbjes se thembres, të tilla si thyerje apo artritit. Epikalkaneusi mund të shihet në një x-ray.

Teste të tjera imazherike, të tilla si rezonancë magnetike (MRI) dhe Ultrasonografia, nuk janë përdorur rutine për të diagnostikuar fasciitin e shputës. Ata janë kerkuar rrallë. Një MRI mund të kerkohet nëse dhimbja ne thember nuk qetesohet nga metodat e trajtimit fillestar .

Trajtimi

Trajtimi konservativ (joKirurgjikal)

Më shumë se 90% e pacientëve me fasciit te shputës do të përmirësohet brenda 10 muajve duke filluar nga metodat e thjeshta të trajtimit.

Pushim: Zvogëlim apo edhe ndalimin e aktiviteteve që bëjnë qe dhimbja te perkeqsohet është hapi i parë në zvogëlimin e dhimbjeve. Ju mund të keni nevojë për të ndaluar aktivitetet atletike ku këmbët peshojne ne nje siperfaqe te vështirë (për shembull, te vrapuarit apo aerobi me hapa).

Akull: Rrokullisje te shputes mbi një shishe me ujë të ftohtë ose akull për 20 minuta është efektive. Kjo mund të bëhet 3-4 herë në ditë.

Medikamente antiinflamatorejosteroide: të tilla si Ibuprofen ose Naproxen zvogëlojë dhimbjen dhe inflamacionin. Përdorimi i ilaçeve për më shumë se 1 muaj duhet të rishikohet nga mjekun juaj i kujdesit parësor.

Ushtrime: Fasciiti i shputës rëndohet nga muskujt të shtrënguar apo tendosur te pulpes. Ushtrime te tipit Stretching per pulpen dhe fascien plantare jane mënyra më efektive për lehtësimin e dhimbjen që vjen nga tendosja e tyre.

Shtrirje-Terheqje-Tendosja e pulpes (Calf stretch)

Mbeshtetu përpara kundrejt një muri me një gju të drejtë dhe thembra në dysheme. Vendose këmbën tjetër pepara me gju te perthyer. Per të zgjatur e pulpes dhe kordonin e thembres, shtytje bacinin tuaj drejt murit në një mënyrë të kontrolluar. Mbajë kete pozicion për 10 sekonda dhe relaksohuni. Përsëriteni këtë ushtrim 20 herë për secilën këmbë. Një tërheqje e fortë në këmbë duhet të ndihet gjatë shtrirjes.

  
Terheqja- Shtrirja e Fascies Plantare (Plantar fascia stretch)

Kjo terheqje kryet në pozicion ulur. Kaloni këmbën tuaj te prekur mbi gjurin e këmbës tjeter . Kapni gishtërinjtë e këmbës suaj te dhimbshme dhe ngadalë tërhiqi ata drejt jush në një mënyrë të kontrolluar. Në qoftë se kjo është e vështirë për të arritur këmbën tuaj, mbeshtill me një peshqir perreth gishtit te madh tuaj të madhe për të ndihmuar të tërheqjen e gishtërinjeve drejt jush. Vendosni dorën tjeter përgjatë fascies se shputës .Fascia duhet të ndjehen si një bande e shtrenguar, tendosur përgjatë pjesës se poshtme të këmbës suaj, kur je e shtrini apo terhiqni. Mbajeni te shtrire, tendosur apo terhequr për 10 sekonda. Përsëriteni atë 20 herë për secilën këmbë. Ky ushtrim është bërë mirë te behet në mëngjes para se te coheni apo te ecni.

Injeksione kortizoni: Kortizoni,eshte një lloj steroidi, antiinflamator mjaft i fuqishem. Ai mund të injektohet në fascien e shputës për ta redukuar inflamimin dhe dhimbjen. Mjeku juaj mund të kufizojë injeksionet e kortizonit pasi Injeksione të shumta steroidesh mund të shkaktojë rupture- keputje te fascies, e cila mund të çojë në një këmbë te sheshtë dhe dhimbje kronike.

Kepuce Supportive dhe ortotike. Këpucë me thembra të trasha dhe me sholle shtese mund të zvogëlojë dhimbjen kur jeni ne kembe ose gjate ecjes. Kur ju hidhni hapa dhe thembra juaj godet tokën, një sasi të konsiderueshme e tensionit aplikohet ne fascie , e cila shkakton mikrotrauma (grisje te vogla ne fascie).. Një këpucëve me sholle ose insert zvogëlon këtë tension dhe mikrotraumen që ndodh ne çdo hap. Pete te butë silikoni per thembren janë të lira dhe e ngrejne disi shollen lart dhe per pasoje thembrën tuaj. Inserte kepucesh gjithashtu jane te dobishme.

Splintet e nates (Night splints). Shumica e njerëzve flene me këmbët e tyre te drejtuara per poshtë. Kjo relakson fascien e shputës dhe është një nga arsyet për dhimbjet e thembres ne mëngjes. Një splint nate tendos fascien e shputës, ndërsa ju flini gjume. Edhe pse kjo mund të jetë e vështirë për të fjetur me të, një splint nate e tille është shumë efektive dhe nuk eshte me e nevojshme të përdoret pasi dhimbja te jete zhdukur.

  

Terapia fizike. Mjeku juaj mund të sugjerojë qe te shkoni tek nje fizioterapist per te punuar me nje program ushtrimesh që fokusohen në muskujt e pulpes si dhe ne fascien e shputes. Përveç ushtrimeve të tilla si ato të përmendura më sipër, një program terapi fizike mund të përfshijë dhe trajtime të specializuara me akull, masazh, dhe ilaçe për të ulur inflamacion rreth fascies se shputës.

Terapia ekstrakorpale me vale shok (Extracorporeal shockwave therapy (ESWT). Gjatë kësaj procedure, impulset me energji te larte shokvale nxisin procesin e shërimit në indet e dëmtuara te fascies se shputës . ESWT nuk ka treguar rezultate të qëndrueshme dhe, prandaj, nuk aplikohet rutine.

ESWT është joinvasive-ajo nuk kërkon një prerje kirurgjikale. Për shkak të rrezikut të përfshirë minimal, ESWT mund te merret ne konsiderate te provohet ndonjëherë para operacionit.

Trajtimi Kirurgjikal
Kirurgjia merret ne konsiderate pas 12 muajsh trajtimi jokirurgjikal agresiv.

Rezeksioni i muskulit Gastroknemius. Kjo është një teknike kirurgjike qe konsiston ne zgjatjen e (m.gastronemius) muskujve te pulpes. Sepse muskujt e pulpes te tendosur rrisin stresin ne fascien e shputes, kjo procedurë është e dobishme për pacientët të cilët kanë ende vështirësi per te flektuar këmbët e tyre, pavarësisht një viti ushtrimesh per terheqje,tendosje, shtrirje te muskujve te pulpes.

Në rezeksionin e m. gastroknemius, një nga dy muskuj që përbëjnë pulpen zgjatet për të rritur lëvizjen e kyçin te këmbës.Procedura mund të kryhet me një prerje tradicionale, të hapur ose me një prerje të vogël me ndihmen e nje endoskopi që përmban një kamera të vogël dhe një instrumenti. Mjeku juaj do të diskutojë procedurën që më së miri i pershtatet nevojve tuaja.

Shkalla e komplikacioneve te rezeksionit te m gastroknemius janë të ulëta, por mund të përfshijnë dëme nervore.

Lirimi (Release) i fascies plantare. Nëse ju keni shkallen e levizjes se kyçit te këmbës normal dhe dhimbje të vazhdueshme ne thember, mjeku juaj mund të rekomandojë një procedurë lirimi (release) të pjesshme . Gjatë operacionit, ligament i fascies se shputës prehet pjesërisht për lehtësimin e tensionit në indet. Nëse ju keni një epikalkaneus te konsiderueshem , ajo do të hiqet, po ashtu. Edhe pse operacioni mund të kryhet endoskopikisht, ajo është më e vështirë se sa me një incizion të hapur. Përveç kësaj, endoskopia ka një rrezik më të lartë të dëmtimit nervor.

Komplikacionet: Ndërlikimet më të shpeshta të kirurgjisë se lirimin (release) përfshijnë lehtësimin e pjesshem te dhimbjes dhe dëmtimin nervor.

Shërimi. Shumica e pacientëve kanë rezultate të mira nga operacioni. Megjithatë, për shkak se operacioni mund të rezultojë në dhimbje kronike dhe pakënaqësi, ajo është e rekomanduar vetëm pasi të gjitha masat jokirurgjikale jane restauruar

Ky artikull është dërguar nga:
Ky artikull është lexuar 28666 herë.
Artikuj të tjerë ne specialitetin Kirurgji ortopedike
Komente nga lexuesit

shume e mire dhe shume informuese vete se per ta kuptuare me mire mendoj se ka pak foto qe kane te bejne me fascies plantare.

Dërguar nga gani obrazhda, më 12 Tetor 2012 në 16:52

pershndetje doktor ju uroj shendet dhe falenderim per kete informacion, por kam nje pyetje dhembjet e thembres a mund te shkatohen edhe nga fetohja e kembes dhe pse fillon se pari ne kemben e djathte sepse mjeku me thot se keni marr reum

Dërguar nga Kushtrim , më 12 Qershor 2013 në 10:26

Pershendetje! Dhimbja e thembres mund te shkaktohet dhe nga ftohja por brenda nje kohe te shkurter, shqetesimet kalojne.....Ne lidhje me reumen eshte nje test qe evidenton ke reume apo jo ---ky test eshte Faktori Reumatod, ndaj per te vertetuar reumen duhet bere ky test. Por ne pergjithesi reuma nuk kap kemben por gishterinjte e dores.

Dërguar nga Dr.Lediani, më 13 Qershor 2013 në 09:08

te faleminderit Z. Ledian ortopedi me rekomandoj qe te barti shtojca ortopedike nga silikoni, te provoj qe ti iki operacionit sepse me shkakto temperatur kur bie ne gjum e ndjej nje tepmeratur ndryshe ne kemben e djathte. pershndetje paq shendet

Dërguar nga Kushtrimi, më 14 Qershor 2013 në 02:40

Pershendetje doktor dhe ju falenderoj per informacionet. Gjate shpjegimeve tuaja kam pa se kjo dhembje mund te shkaktohet edhe nga artriti. Ju lutem ma sqaroni me gjeresisht.

Dërguar nga agustin, më 31 Korrik 2013 në 08:12

Pershendetje i nderuar z. Kushtrim! Mund ti vendosni ato shtojcat per te pakten nje muaj, sepse te lehtesojne ecjen duke te ulur disi dhimbjen...

Dërguar nga Ledian, më 02 Gusht 2013 në 02:38

jam shume e kenaqur nga udhezimet tuaja shume te vlefshme shume faliminderit

Dërguar nga zyli skura, më 20 Gusht 2013 në 14:38

pershendetje Dr.Lediani,nje pyetje kam probleme qe 2(DY) jave,afer thembres dhe shputes dhe po ndjej te therura ngurtesim dhe djegje te medha gjat vrapimit,e kam vizituar ortopedin dhe me ka njoftuar me nje terapi 6(jave) CAPSULA ECOMER,a mund te me tregoni se sa jane efekive keto kapsula dhe per sa koh mund te largohen keto dhimbje pasi qe jam sportist dhe me duhet qe te vrapoj flm shume.

Dërguar nga nexhdet, më 13 Tetor 2013 në 18:11

Flm Shum per shpjegim, une kam Shum dhimte ne thebra por ne te shmajt ma Shum. Jam ka e perdori shtojse ortopedik por Präparat dhimt ashtu siqe teke ju. Ne mengjes Kur zgjona kam dhimt Shum dhe Kur baj Pak pauze, Kurr Skam Pas dhimt tash Shum qysh ju lutem Mund te gjaj ilaqe, i nderuari Dr.Ledian

Dërguar nga Ganimetja, më 13 Janar 2014 në 17:40

Pergjigje per znj Ganimete ! Zonje duhet te beni nje vizite ke ortopedi, te vendoset diagnoza pra emri i semundjes me pas mund te flasim per modalitetet e trajtimit.

Dërguar nga Ledian Fezollari, më 22 Janar 2014 në 01:35

Pergjigje per z. Nexhad ! Ilacet jane per te qetsuar dhimbjen, dhe per te ulur inflamacionin disi, nderkohe ajo qe do i japi zgjidhje perfundimtare jane ushtrimet...

Dërguar nga Ledian Fezollari, më 22 Janar 2014 në 01:37

Fakeminderit doktor udhezimet tuaja ishin shume te vlefshme dhimbjet e thembres me kane ikur plotesisht

Dërguar nga Pellumb, më 29 Janar 2014 në 15:05

Kjo qe lexova me lart me pelqeu shum,por i rekomandoj mjekeve qe ti sugjerojn pacientave qe ta lexojn ket faqe, per ndryshe une ket e hasa pas 6 mujve te lendimit qe e pata.

Dërguar nga Gani, më 30 Janar 2014 në 15:05

Artikulli dhe spjegimet jane mjaft te mire,, une gjithashtu kame dhimbje te kembeve prej gishtave deri te nyjet ne te dyja kembet dhe sidomos naten , kurr nuk munde te qendroj dhe te bej gjume pa qorapa dhe ate te trasha,,, paraprakisht ju falenderoj per pergjigjen e juaj.

Dërguar nga Qazim, më 31 Janar 2014 në 05:27

pershndetje doktor ledijan un para 6 vite kam pas te zogu i kembes kocin e plaset e kam mbajt ne gips kamben dhe deri tani kam pas pak dhimbje po tani thembrra me dhemb shumnganjiher edhe nuk mund ta leshoj kemben ne tok ju lutem me rekomando qfar te perdor ju pershndes

Dërguar nga ramize ameti, më 11 Shkurt 2014 në 14:23

Se pari ju faleminderit shume Dr.kam pas dhimbje te thembrave ne te dy kembet pas vizites qe bera te ortopedi me rekomandoj shtoje ortopedike, pas disa javeve thembra e djatht me eshte sheruar kurse ne te majten kam dhimbje te madhe zakonisht kur qendroj ne kamb tjetren dit menxi zgjohem ne mengjes nga dhimja ju lutem Dr.a keni ndonje keshill si ta kuroj keto dhimbje te neveritshme.Pasi me duhet te punoj ne kemb .Kam perdor edhe ibubrofen asnje efekt.Ju lutem ndonje keshill ng juDr.Ju faleminderit.

Dërguar nga Selamija, më 13 Shkurt 2014 në 02:24

Pershendetje i nderuari Dr.Ledian..Fillimisht te falenderoj shum per keto informacione,mire po desha te te pyesja diqka.Babi im ka dite qe thembra po i dhemb,ai e ka vizituar ortopedin,ka marr dhe injeksione mirepo thote qe eshte e perkohshme.Une desha te pyesja se a eshte diqka e rrezikshme dhe a ka te beje me ndonje semundje,natyrisht perveq semundjeve qe i shkakton vet thembra?! Pres pergjigjien tuaj :)

Dërguar nga Djellza, më 07 Prill 2014 në 12:56

Pershendetje Dr.Ledian. Gjat nje loje futbolli kam ndjere nje zgjatje e shoqeruar me dhimbje saktesisht ne pjesen e mesme te fundit te kembes(saktesisht tek"fibrous band Plantar Fascia"), kjo dhimbje ka vazhduar edhe lojen tjeter pas 3 ditesh por vetem kur vrapoja vrullshem. Tani te lutem, nese keni mundesi me thoni si te veproj?

Dërguar nga gzim rashiti, më 26 Prill 2014 në 04:10

pershendetje Dr.Ledian kam dhembje ne thember kur pushoj me dhem dhe nuk mundem te eci.Me pihet thembra TE PERSHENDES DR.LEDIAN

Dërguar nga gzim, më 03 Maj 2014 në 13:39

pershendetje deshta mejav ba nje pytje kam problem me kemb kur jam duke ecur me kuqitet kemba e djatht dhe nuk muj me ec duhet mu ndal ne qat vet priti pergjigj jen juv pershendes

Dërguar nga arsim, më 09 Nentor 2014 në 16:13

faliminderit per ndimen qe jepni ne pa mundesi per tu vizituar nga h pashaj

Dërguar nga hajrie pashaj, më 27 Nentor 2014 në 04:40

Jam 16 vjeq kam shum.dhimje naten Nuk flej Do nga dhimja dhe dua te me dergoni ne nje farmaci

Dërguar nga denis misha, më 06 Dhjetor 2014 në 16:01

flm.per ndihmen qe jepni

Dërguar nga lulja, më 17 Prill 2015 në 11:26

shume flm per keshillat qe jeni jane shume te dobishme

Dërguar nga dea, më 28 Qershor 2015 në 08:33

jam 20 vjeq dhe kembet me dhembin vetum n mbremje zakonisht kur bej gjum ..Cila eshte keshilla juaj a mund te me thoni

Dërguar nga mevlyde, më 07 Korrik 2015 në 14:47

Dr LEDIAN Kam nje dhimbje ne thember prej shum kohesh Doktori me thot qe ke shporr sipas grafise. Si te shpetoj nga kjo dhimbje. Kam bere edhe fizioterapi por pa permisim.Me respekt Bujari

Dërguar nga Bujar skudrini, më 10 Korrik 2015 në 00:05

Me pelqeu doktor Ledion perdhimbjen e kembes ne themer .dhe menjehere do ta zbatoj...flm.doktor.Ledion

Dërguar nga Lucia, më 11 Tetor 2016 në 10:32

Ku mumd tju gjejme doktor lediani

Dërguar nga Maks ruzaj, më 20 Nentor 2016 në 07:57

Merbraam kam nje preblem me dhem themra kames shmajt tan diten po kur flej kur qona mengjes shum me dhem dej shlirohet pak po edh kapakat e gujve me dhamin po qysh mete tha teperatur kan shka muj me pas mjku meka than me ba fizitarapi ju pershendesju lutem kthma ni pergjigje

Dërguar nga Gezim , më 02 Dhjetor 2017 në 15:57

hajde te vizitojme nga afer mo Gezim....0674933565

Përgjigje nga Dr. Ledian Fezollari, më 03 Dhjetor 2017 në 15:57
Sante Plus Tirana
Artikuj të rinj
Mjekët e shtuar së fundmi
Mjeket sipas specialitetit
Komentet e fundit
Sondazh

A mendoni se mjeket ne Shqiperi jane te kualifikuar aq sa duhet?

Dergo voten