Çfarë është ushqyerja dhe pse është e rëndësishme?

Artikulli shpjegon konceptin e ushqyerjes si studimi i përbërësve ushqimorë dhe ndikimit të tyre në shëndetin e njeriut. Ushqyerja përfshin njohuri të thella në fushën e biologjisë molekulare, biokimisë dhe gjenetikës për të kuptuar mënyrën se si lëndët ushqyese ndikojnë në organizmin e njeriut. Artikulli shpjegon kategoritë kryesore të lëndëve ushqyese si makronutrientët (karbohidratet, proteina, yndyrnat), mikronutrientët (vitaminat dhe mineralet) si dhe rolin e dijetologëve dhe nutricionistëve në këtë fushë.
Çfarë është ushqyerja dhe pse është e rëndësishme? cover images

Përkufizimi i ushqyerjes

Ushqyerja është studimi i lëndëve ushqyese në ushqime, si i përdor trupi ato dhe marrëdhënia midis dietës, shëndetit dhe sëmundjeve. Specialistët e ushqyerjes përdorin njohuri nga biologjia molekulare, biokimia dhe gjenetika për të kuptuar se si lëndët ushqyese ndikojnë në trupin e njeriut. Ushqyerja fokusohet gjithashtu në mënyrën se si njerëzit mund të përdorin zgjedhjet dietike për të ulur rrezikun e sëmundjeve, çfarë ndodh nëse një person ka tepricë ose mungesë të një lënde ushqyese dhe si funksionojnë alergjitë.

Lëndët ushqyese kryesore

Lëndët ushqyese sigurojnë ushqim për trupin. Proteinat, karbohidratet, yndyrnat, vitaminat, mineralet, fibrat dhe uji janë të gjitha lëndë ushqyese. Nëse njerëzit nuk kanë balancën e duhur të lëndëve ushqyese në dietën e tyre, rreziku i tyre për të zhvilluar probleme të caktuara shëndetësore rritet.

Makronutrientët

Makronutrientët janë lëndë ushqyese që njerëzit kanë nevojë në sasi relativisht të mëdha:

Karbohidratet

Përfshijnë sheqernat, niseshtenë dhe fibrat. Sheqernat janë karbohidrate të thjeshta që trupi i thyen dhe absorbon shpejt. Ato japin energji të shpejtë por nuk e lënë personin të ndihet i ngopur. Fibrat dhe niseshteja e papërpunuar janë karbohidrate komplekse që trupit i duhet më shumë kohë për t'i thyer. Pas ngrënies së fibrave, një person do të ndihet i ngopur për më gjatë. Fibrat mund të ulin gjithashtu rrezikun e diabetit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit kolorektal.

Proteinat

Përbëhen nga aminoacidet, disa prej të cilave janë thelbësore dhe duhet të merren nga ushqimi. Shumica e ushqimeve me bazë bimore nuk përmbajnë proteina të plota, kështu që një person që ndjek një dietë vegane duhet të hajë një larmi ushqimesh gjatë ditës që sigurojnë aminoacidet thelbësore.

Yndyrnat

Janë thelbësore për lubrifikimin e nyjeve, prodhimin e hormoneve, absorbimin e disa vitaminave, uljen e inflamacionit dhe ruajtjen e shëndetit të trurit. Yndyrnat e pangopura, si vaji i ullirit, janë më të shëndetshme se yndyrnat e ngopura që vijnë kryesisht nga kafshët.

Uji

Trupi i rritur është deri në 60% ujë dhe ka nevojë për ujë për shumë procese. Uji nuk përmban kalori dhe nuk jep energji. Shumë njerëz rekomandojnë konsumimin e 2 litra ose 8 gota ujë në ditë, por mund të vijë edhe nga burime dietike si frutat dhe perimet.

Mikronutrientët

Mikronutrientët janë thelbësorë në sasi të vogla. Ato përfshijnë vitaminat dhe mineralet. Disa nga mineralet kryesore që trupi ka nevojë janë:

Kalciumi

Trupi ka nevojë për kalcium për të formuar kockat dhe dhëmbët. Ai mbështet gjithashtu sistemin nervor, shëndetin kardiovaskular dhe funksione të tjera. Burime të mira përfshijnë produktet e qumështit, tofu, bishtajoret dhe perimet jeshile me gjethe.

Hekuri

Është thelbësor për formimin e qelizave të kuqe të gjakut që transportojnë oksigjenin në të gjitha pjesët e trupit. Burime të mira përfshijnë drithërat e fortifikuara, mëlçinë e lopës, thjerrëzat, spinaqin dhe tofu.

Magnezi

Kontribuon në funksionimin e muskujve dhe nervave. Ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut dhe niveleve të sheqerit në gjak. Arrat, spinaqi dhe fasulet janë burime të mira të magnezit.

Vitaminat

Njerëzit kanë nevojë për sasi të vogla të vitaminave të ndryshme. Disa prej tyre, si vitamina C, janë gjithashtu antioksidantë. Vitaminat mund të jenë të tretshme në ujë (vitaminat B dhe C) ose të tretshme në yndyrë (vitaminat A, D, E dhe K). Burime të mira të vitaminave përfshijnë frutat, perimet, drithërat e fortifikuara dhe produktet shtazore.

Roli i dietologut dhe nutricionistit

Një dietolog i regjistruar studion ushqimin, ushqyerjen dhe dietologjinë. Ata punojnë në kujdesin shëndetësor publik dhe privat, arsim, mirëqenien e korporatave, kërkime dhe industrinë ushqimore. Nutricionistët mësojnë për ushqyerjen përmes studimit vetjak ose arsimit formal, por nuk plotësojnë kërkesat për të përdorur titujt e dietologut të regjistruar.

Përmbledhje

Ushqyerja është studimi i ushqimit dhe si ndikon ai në trup. Njerëzit duhet të konsumojnë një dietë të larmishme për të marrë një gamë të gjerë lëndësh ushqyese. Një dietë e pasur me ushqime me bazë bimore dhe që kufizon yndyrnat shtazore të shtuara, ushqimet e përpunuara, sheqerin e shtuar dhe kripën ka më shumë gjasa të përfitojë shëndetin e një personi.

Pyetje të shpeshta

Cilat janë kategoritë kryesore të lëndëve ushqyese?

Kategoritë kryesore të lëndëve ushqyese përfshijnë makronutrientët (karbohidratet, proteina, yndyrnat) dhe mikronutrientët (vitaminat dhe mineralet).

Cilat janë disa nga përfitimet e konsumimit të fibrave?

Fibrat mund të ulin rrezikun e diabetit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit kolorektal.

Cila është roli i dijetologëve dhe nutricionistëve?

Dijetologët e regjistruar studiojnë ushqimin, ushqyerjen dhe dietologjinë, dhe punojnë në kujdesin shëndetësor publik dhe privat, arsim, mirëqenien e korporatave, kërkime dhe industrinë ushqimore. Nutricionistët mësojnë për ushqyerjen përmes studimit vetjak ose arsimit formal, por nuk plotësojnë kërkesat për të përdorur titujt e dijetologut të regjistruar.

Regjistrimi i mjekut

×
* Ky funksion është i nevojshëm vetëm për mjekët e regjistruar në website.