Hyrje
Deri kohët e fundit, vegjetarianizmi konsiderohej një zgjedhje jetese e pazakontë në Shtetet e Bashkuara, ndërsa veganizmi akoma më shumë. Çdo gjë që konsiderohet e pazakontë ka tendencë të nxisë mite dhe keqkuptime. Gjithashtu, vendimi për të shmangur produktet shtazore shkakton zemërim tek disa njerëz. Ky zemërim manifestohet për arsye të ndryshme, të cilat janë jashtë qëllimit të këtij artikulli. Mjafton të themi se nëse një pjesë e konsiderueshme e popullsisë është kundër diçkaje, krijohen kushte të përshtatshme për mite dhe gjysmë të vërteta. Në përgjithësi, vegjetarianizmi dhe veganizmi keqkuptohen. Meqënëse sot është Dita Botërore e Veganëve, duket një kohë e përshtatshme për të adresuar disa nga mitet më të zakonshme.
Mitet kryesore
1. Dietat me bazë bimore janë gjithmonë të shëndetshme
Në dekadat e fundit, një numër në rritje studimesh kanë demonstruar lidhje midis konsumit të mishit të kuq dhe rezultateve më të këqija shëndetësore. Për shembull, konsumi i mishit të procesuar dhe të kuq është i lidhur me kancerin e zorrës së trashë, obezitetin, sëmundjet e zemrës dhe diabetin. Megjithatë, jo të gjitha dietat vegjetariane ose vegane janë të shëndetshme. Varet plotësisht se çfarë konsumon individi. Disa produkte zëvendësuese të mishit mund të jenë të larta në kripë.
2. Vegjetarianizmi garanton humbje peshe
Fatkeqësisht, jo. Çelësi për humbjen e peshës është një dietë e shëndetshme dhe ushtrime të rregullta, dhe asnjëra nuk kërkon shmangien e produkteve shtazore. Megjithatë, ka prova që tregojnë se ndjekja e një diete me bazë bimore shoqërohet me humbje peshe.
3. Vegjetarianët dhe veganët nuk mund të marrin mjaftueshëm proteina
Ky është ndoshta miti më i zakonshëm. Por është ende një mit. Në botën e ushqimit, proteinat gjenden kudo. Për njerëzit që i konsumojnë, produktet e qumështit dhe vezët janë të larta në proteina. Veganët gjithashtu kanë një sërë opsionesh, duke përfshirë seitanin, tofun, thjerrëzat, qiqrat, shumë lloje fasuleshe, speltën, spirulinën, quinoën, tërshërën, orizin e egër, farat dhe arrat.
4. Nuk mund të ndërtosh muskuj pa mish
Ky mit vjen si pasojë e mitit të proteinave të përmendur më sipër. Shkurtimisht, lënda ushqyese më e rëndësishme për ndërtimin e muskujve është proteina, e cila mund të gjendet lehtësisht në bollëk përtej mbretërisë shtazore.
5. Produktet e qumështit janë thelbësore për kocka të forta
Produktet e qumështit nuk janë thelbësore për kocka të forta, por kalciumi është. Veganët duhet të sigurohen që të marrin kalcium të mjaftueshëm nga burime me bazë bimore si ushqimet me bazë soje, fasulet, thjerrëzat, bizelet, spinaqi, rrepat, fiqtë, farat e lirit, çia, farat e susamit, algat dhe disa arra - sidomos bajame.
6. Nuk mund të merrni vitaminë B12 nga një dietë vegjetariane
Ky është një mit. Ndërsa veganët shpesh marrin suplemente B12 për të siguruar që kanë nivele të mjaftueshme, vegjetarianët kanë shumë opsione të tjera. Vegjetarianët mund të marrin B12 nga vezët dhe produktet e qumështit, përfshirë djathin. Ndërkohë, një sërë ushqimesh të përshtatshme për veganë janë të pasuruar me B12, duke përfshirë disa drithëra, tofu, qumësht jo-qumështor dhe lyerje.
7. Soja rrit rrezikun e kancerit të gjirit
Aktualisht, nuk ka prova bindëse që tregojnë se ngrënia e ushqimeve me bazë soje rrit rrezikun e kancerit të gjirit tek njerëzit. Shoqata Amerikane e Kancerit shpjegon: "Provat nuk tregojnë asnjë rrezik nga ngrënia e sojës tek njerëzit, dhe përfitimet shëndetësore duket se tejkalojnë çdo rrezik të mundshëm. Në fakt, ka prova në rritje se ngrënia e ushqimeve tradicionale të sojës [...] mund të ulë rrezikun e kancerit të gjirit, veçanërisht tek gratë aziatike."
8. Gratë shtatzëna kanë nevojë për mish dhe produkte qumështi
Gjatë shtatzënisë, është e rëndësishme të merren të gjitha lëndët ushqyese që i nevojiten një fëmije në rritje. Por, siç kemi parë gjatë rrugës, ushqimet me bazë bimore mund të sigurojnë shumicën dërrmuese të tyre. Dikush që është vegjetarian ose vegan mund të ketë nevojë të bëjë pak planifikim shtesë për t'u siguruar që ka lëndë ushqyese të mjaftueshme, veçanërisht në fillim të shtatzënisë. Është e rëndësishme të sigurohet një marrje e mjaftueshme e vitaminës B12, nëpërmjet suplementeve ose ushqimeve të pasuruar, dhe kjo është veçanërisht e vërtetë gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.
Përfundim
Provat e disponueshme tregojnë se dietat vegjetariane dhe vegane të planifikuara mirë mund të konsiderohen të sigurta gjatë shtatzënisë dhe laktacionit, por ato kërkojnë një ndërgjegjësim të fortë për një marrje të balancuar të lëndëve ushqyese kryesore. Për njerëzit që konsiderojnë dieta me bazë bimore, është e rëndësishme të konsultohen me një profesionist shëndetësor, veçanërisht nëse kanë ndonjë gjendje shëndetësore paraekzistuese.