12 Frutat më ushqyese

Artikulli shqyrton 12 fruta të shëndetshme dhe ushqyese që duhet të përfshihen në një dietë të balancuar. Ato përmbajnë vlera të larta ushqyese si vitamina, minerale, antioksidantë dhe fibra që ofrojnë një gamë të gjerë përfitimesh shëndetësore. Frutat e diskutuara përfshijnë limonin, luleshtrydhet, portokallin, grejpfrutin, mollët, avokadot dhe të tjerë. Artikulli thekson se konsumimi i rregullt i këtyre frutave mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të zemrës, kancerit, inflamacionit dhe diabetit.
12 Frutat më ushqyese cover images

Hyrje

Konsumimi i një shumëllojshmërie frutash të shëndetshme i siguron trupit lëndë ushqyese dhe antioksidantë që mund të përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm. Disa zgjedhje të mira përfshijnë portokallet, boronicat, mollët, avokadot dhe bananet, por ka shumë më tepër për të zgjedhur. Frutat janë një burim i shkëlqyer i vitaminave dhe mineraleve esenciale, si dhe janë të pasura me fibra. Ato gjithashtu ofrojnë një gamë të gjerë antioksidantësh që përmirësojnë shëndetin, përfshirë flavonoidet.

Përfitimet shëndetësore të frutave

Ngrënia e një diete të pasur me fruta dhe perime mund të ulë rrezikun e një personi për të zhvilluar sëmundje të zemrës, kancer, inflamacion dhe diabet. Frutat citrike dhe manaferrat mund të jenë veçanërisht të fuqishme për parandalimin e sëmundjeve. Ky artikull shqyrton vlerat ushqyese dhe përfitimet e shumta dhe të ndryshme shëndetësore të këtyre dhe frutave të tjera.

1. Limoni

Limonët janë fruta citrike që njerëzit shpesh i përdorin në trajtime tradicionale për shkak të përfitimeve të tyre shëndetësore. Si frutat e tjera citrike, ato përmbajnë vitaminë C dhe antioksidantë të tjerë. Antioksidantët janë thelbësorë për shëndetin e njeriut. Këto përbërje pastrojnë radikalet e lira në trup që mund të dëmtojnë qelizat e trupit dhe të çojnë në sëmundje, si kanceret. Studiuesit besojnë se flavonoidet në limon dhe frutat e tjera citrike kanë veti antibakteriale, antikancerogjene dhe antidiabetike.

Lëngu nga një limon 48 g përmban:

  • 10.6 kalori
  • 3.31 g karbohidrate
  • 49.4 mg kalium
  • 18.6 mg vitaminë C
  • 2.88 mg kalcium
  • 0.1 g fibra

2. Luleshtrydhet

Luleshtrydhet janë fruta të kuqe me përmbajtje të lartë uji. Farat sigurojnë shumë fibra dietike për porcion. Luleshtrydhet përmbajnë shumë vitamina dhe minerale të shëndetshme. Veçanërisht, ato përmbajnë antocianina, të cilat janë flavonoide që mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të zemrës. Fibrat dhe kaliumi në luleshtrydhe gjithashtu mund të mbështesin një zemër të shëndetshme.

Një filxhan, ose 150 g luleshtrydhe, ofron:

  • 48 kalori
  • 11.5 g karbohidrate
  • 3 g fibra
  • 24 mg kalcium
  • 19.5 mg magnez
  • 230 mg kalium
  • 88.2 mg vitaminë C

3. Portokallet

Portokallet janë fruta citrike të ëmbla, të rrumbullakëta të mbushura me vitamina dhe minerale. Portokallet janë ndër burimet më të pasura të vitaminës C, me një frut mesatar që siguron 78% të vlerës ditore të vitaminës C të një personi. Vitamina C vepron si një antioksidant i fuqishëm në trup. Kjo vitaminë është gjithashtu thelbësore për funksionimin e sistemit imunitar.

Një portokall 140 g përmban gjithashtu:

  • rreth 65 kalori
  • 16.5 g karbohidrate
  • 2.8 g fibra
  • 60.2 mg kalcium
  • 15 mg magnez
  • 232 mg kalium
  • 82.7 mg vitaminë C

4. Grejpfruti

Grejpfrutat janë fruta të tharta plot me vitamina dhe minerale të shëndetshme. Ato mund të jenë rozë, të kuqe ose të bardha. Flavonoidet në grejpfrut mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër disa llojeve të kancerit, inflamacionit dhe obezitetit. Disa kërkime sugjerojnë se furanokumarinat e grejpfrutit mund të kenë veti antikancerogjene, të cilat mund të jenë veçanërisht efektive kundër kancerit të gjirit, kancerit të lëkurës dhe leukemisë.

Gjysma e një grejpfruti (154 g) përmban:

  • 64.7 kalori
  • 164 g karbohidrate
  • 2.46 g fibra
  • 33.9 g kalcium
  • 13.9 g magnez
  • 208 g kalium
  • 48 g vitaminë C

5. Mollët

Mollët janë fruta me fibra të larta, që do të thotë se ngrënia e tyre mund të përmirësojë shëndetin e zemrës dhe të ndihmojë në humbjen e peshës. Pektina në mollë ndihmon në ruajtjen e shëndetit të mirë të zorrëve. Kërkimet kanë treguar se ka një lidhje midis ngrënies së rregullt të mollëve dhe një rreziku më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare, disa lloje kanceri dhe diabetit.

Një mollë mesatare me lëkurë përmban:

  • 94.6 kalori
  • 25.1 g karbohidrate
  • 4.37 g fibra
  • 195 mg kalium
  • 10.9 mg kalcium
  • 8.37 mg vitaminë C

6. Avokado

Avokadot janë të pasura me acid oleik, një yndyrë mononjënasisur. Yndyrat mononjënasisura mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit. Shoqata Amerikane e Zemrës vëren se ruajtja e niveleve të shëndetshme të kolesterolit me yndyra të shëndetshme mund të ulë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Një avokado (201 g) përmban:

  • 322 kalori
  • 4.02 g proteina
  • 17.1 g karbohidrate
  • 13.5 g fibra
  • 24.1 mg kalcium
  • 58.3 mg magnez
  • 975 mg kalium
  • 20.1 mg vitaminë C

Përfundim

Fruta të ndryshme kanë përfitime të ndryshme shëndetësore. Për rezultatet më të mira, shtoni një shumëllojshmëri frutash në dietë. Duke ngrënë fruta, një person i siguron trupit të tij vitamina kryesore, antioksidantë dhe fibra dietike. Kjo mund të ketë përfitime të rëndësishme për shëndetin e zemrës, tretjen, menaxhimin e peshës dhe shëndetin e lëkurës. Njerëzit mund të shijojnë një shumëllojshmëri të gjerë frutash për të përmirësuar shëndetin e tyre dhe për të ulur rrezikun e inflamacionit, sëmundjeve të zemrës, kancerit, obezitetit dhe diabetit.

Pyetje të shpeshta

Cilat janë disa nga përfitimet kryesore shëndetësore të konsumimit të frutave të larmishme?

Konsumimi i rregullt i një shumëllojshmërie frutash mund të ulë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, kancerit, inflamacionit dhe diabetit. Frutat janë burim i vitaminave, mineraleve, antioksidantëve dhe fibrave që mbështesin shëndetin e përgjithshëm.

Cilat janë disa nga komponentët kryesorë ushqyes që mund të gjendet në frutat e diskutuara?

Frutat e mëparshme përmbajnë vlera të larta të vitaminave (siç është vitamina C), mineraleve (si kalium, kalcium, magnez), antioksidantëve (si flavonoidet) dhe fibrave dietike.

Cila mund të jetë një arsye përse duhet të konsumojmë një shumëllojshmëri frutash?

Një shumëllojshmëri frutash siguron një gamë të gjerë ushqyesish dhe përbërësish të dobishëm për shëndetin, duke mundësuar përfitime të shumta dhe të ndryshme shëndetësore.

Regjistrimi i mjekut

×
* Ky funksion është i nevojshëm vetëm për mjekët e regjistruar në website.