Hyrje
Nuk ka një perime më të shëndetshme se të tjerat, por konsumimi i një larmie perimesh mund të përmirësojë shëndetin dhe mirëqenien. Disa nga opsionet më ushqyese për t'u shtuar në dietë përfshijnë spinaqin, bizelet, patatet e ëmbla dhe domatet.
Të gjitha perimet përmbajnë vitamina, minerale dhe fibra ushqyese të dobishme - por disa dallohen për përfitimet e tyre të jashtëzakonshme. Perime të caktuara mund të ofrojnë më shumë avantazhe shëndetësore për persona të caktuar, në varësi të dietave, shëndetit të përgjithshëm dhe nevojave ushqyese.
15 perimet më të shëndetshme
1. Spinaqi
Spinaqi është një perime gjethore e gjelbër dhe një burim i shkëlqyer i kalciumit, vitaminave, hekurit dhe antioksidantëve. Për shkak të përmbajtjes së tij të hekurit dhe kalciumit, spinaqi është një shtesë e shkëlqyer për çdo dietë pa mish ose pa produkte qumështi. Një filxhan spinaq i papërpunuar përmban vetëm 6.9 kalori dhe ofron: - Kërkesën e plotë ditore të vitaminës K për një të rritur - Sasi të larta të vitaminës A - Vitaminë C - Magnez - Acid folik - Hekur - Kalcium - Antioksidantë
2. Lakra
Lakra është një perime gjethore shumë e popullarizuar me disa përfitime shëndetësore. Ajo ofron 7.35 kalori për filxhan gjethe të papërpunuara dhe sasi të mira të vitaminave A, C dhe K. Lakra mund të jetë e dobishme për njerëzit me kolesterol të lartë.
3. Brokoli
Brokoli është një perime jashtëzakonisht e shëndetshme që i përket të njëjtës familje me lakrën, lakrën dhe lulelakrën. Një filxhan brokoli i prerë dhe i zier përmban: - 30.9 kalori - Kërkesën e plotë ditore të vitaminës K - Dy herë sasinë e rekomanduar ditore të vitaminës C
4. Bizelet
Bizelet janë një perime e ëmbël dhe me niseshte. Ato përmbajnë 134 kalori për filxhan të gatuar dhe janë të pasura me: - Fibra, duke ofruar 9 gram për porcion - Proteina, duke ofruar 9 gram për porcion - Vitamina A, C dhe K - Disa vitamina B
5. Patatet e ëmbla
Patatet e ëmbla janë perime rrënjore. E pjekur në lëkurën e saj, një patate e ëmbël e mesme ofron 103 kalori dhe 0.17 g yndyrë. Çdo patate e ëmbël përmban gjithashtu: - Më shumë se kërkesa ditore e vitaminës A për një të rritur - 25% të kërkesave të tyre për vitaminë C dhe B6 - 12% të kërkesës së tyre për kalium - Beta karoten, që mund të përmirësojë shëndetin e syve dhe të ndihmojë në luftën kundër kancerit
Përfundim
Konsumimi i perimeve çdo ditë është i rëndësishëm për shëndetin. Ato sigurojnë vitamina, minerale dhe lëndë ushqyese thelbësore, si antioksidantë dhe fibra. Studimet tregojnë vazhdimisht se njerëzit që hanë të paktën pesë racione perime në ditë kanë rrezikun më të ulët për shumë sëmundje, përfshirë kancerin dhe sëmundjet e zemrës. Shijoni një gamë të gjerë perimesh çdo ditë për të marrë sa më shumë përfitime shëndetësore.