Dërguar nga:

Sindroma e konfliktit / Tendiniti i Manshetes Rotatore (Pjesa e parë)

Një nga ankesat më të zakonshme fizike është dhimbja ne sup. Supi është i përbërë nga disa nyje të kombinuara me tendinet dhe muskujt që lejojnë një gamë të madhe të levizjes në krahun tuaj. Per shkak se supi ka kaq struktura të ndryshme është i ndjesehm ndaj problemeve të ndryshme. Mansheta Rrotatore është një burim i shpeshtë i dhimbjeve në sup.

Anatomia normale e shpatulles
Anatomia

Shpatulla është e përbërë nga tre kocka: kockave sipërme e krahut tuaj (humerusi), kocka e shpatulles-scapula dhe klavikula.

Krahu yt mbahet ne folene e shpatulles nga Mansheta Rrotatore. Muskujt dhe tendinet formojne nje cati, mbulese mbi koken e humerusit dhe fiksohen ne kocken e shpatulles-scapulaështë mbajtur në prizë tuaj shpatullën nga pranga Rotator tuaj. Këto muskujt dhe tendons formojnë një mbulesë rreth kokës së kockave sipërme krahun tuaj dhe atë të bashkëngjitni teh shpatullën tuaj.

Nuk është një qeskë lubricating quajtur Bursa midis pranga Rotator dhe kockave në krye të supeve tuaj (acromion). Bursa lejon tendons Rotator pranga të kaloj lirisht kur ju hyni krahun tuaj.

Ndodhet nje qese lubrifikuese ndermjet manshetes Rrotatore dhe kockes mbi supin tuaj (akromioni). Bursa lejon tendinet e Manshetes Rrotatore te rreshqasin lirisht, kur ju levizni karahun.

Akromioni ferkon, irriton mansheten rrotatore dhe busen.
Pershkrimi

Mansheta Rrotatore eshte burimi me i shpeshte i dhimbjes se supit. Dhimbja mund te vije si rezultat i:

  • Tendinitis. Irritimi i tendineve te manshetes rrotatore.
  • Bursitis. Bursa mund te inflamohet dhe enjtet, te mbushet me uje e te japi dhimbje.
  • Impingement. Kur ju ngrini krahun lart, hapsira ndermjet akromionit dhe manshetes rrotatore zvogelohet. Akromioni ferkon tendinat dhe bursen, dhe jep keshtu irritim dhe dhimbje.
Shkaqet

Dhimbje nga manshet rrotatore është e zakonshme në atletët e rinj dhe të njerezit e moshës mesatare. Atletët e rinj që përdorin krahet e tyre për, not,basketeboll dhe tenis janë veçanërisht vulnerabel. Ata që bëjnë ngritje te përsëritura te krahut per te varur dicka, pikturuar etj. Dhimbja gjithashtu mund te vije dhe nga trauma minore.

faqe    1 2 3
Ky artikull është dërguar nga:
Ky artikull është lexuar 761 herë
Artikuj të tjerë ne specialitetin Kirurgji ortopedike
Komente nga lexuesit

Pershendetje,

Para disa muajsh tek sa po shtrengoja nje vide me kacavide,ne pjsen e siperme te krahut nga mbrrapa ndjeva therje e cila per pak dit me krijoji shume veshtiresi ne levizjen e krahut,me kalimin e diteve dhimbja u qetesua ,por qe atehere here pas here dhimbja rikthehet dhe qarkullon ne ojesen e shpatulles nga supi dhe pjese te tjera.Nuk kam bere vizite akoma tek mjeku me mendimin se eshte dicka e vogel dhe kalimtare ,por ndonese ka dite qe dhimbja qetesohet dhe pastaj rikthehet perseri.Doja nje keshille nga ana juaj dhe cila mund te jete simptoma e perafert,

Faleminderit

Dërguar nga Xhevahiri, më 12 Dhjetor 2014 në 05:34

Gruas time pa pritmas i filloi ne sup nje dhimbje e fort e pa durushme. Ne fakt dhimbje te lehta i kan filluar qysh ne janar te ketij viti por i kan kaluar. Megjith paraqitjen tek mjeku ortoped i cili pasi e vizitoi ne spitalin ushtarak i dha ilace per qetesim dhe kurim ka 2dit qe dhimbjen e ka pa ndrprerje te forte.Ju lutemi na sygjeroni se cduhet te bejm qe ajo te mos vuaj keshtu.

Dërguar nga Bujar skudrina, më 24 Qershor 2015 në 07:51
Sondazh

A do te kryenit një konsultë online me pagesë me një mjek?

Dergo voten